MarIMozI-LIvaFIlm-kYVETítés

MarIMozI-LIvaFIlm-kYVETítés

2020. június 29., hétfő

Német road movie egy 303-as lakóbuszon utazva - huszonévesekkel



Június utolsó napjaiban láttuk a Petőfi TV Filmklubjában a 2018-ban bemutatott 303 című német road movie-romantikus vígjáték-drámát. 

A filmcím egy 303-as rozsdás lakóbuszra utal, amellyel Jule, a biológia szakos egyetemistalány menekül el egy komoly döntés előtti pillanatban a szülői házból a barátjához Portugáliába. Már az első tankolásnál stopposává lesz Jan, aki biológiai apjához indul Spanyolországba, hogy megismerje őt. Az út egész komoly mélységeket érintő beszélgetéssel telik és néha veszekedésig-kiborulásig fajul. A nagy nézetkülönbség miatt egyszer el is válnak útjaik, de aztán újra egymásra találnak. Szinte végigfilozófálják a film 145 percét a szerelem fiziológiájától, a párválasztás biológiai-társalami összefüggésein át a neadervölgyi- kontra kromanyoni ősember életrevalóságának elemzéséig. Még a kapitalizmus-kommunizmus-szocializmus életképességének, a "verseny" és/vagy "együttműködés" elveinek ütköztetése is a szópárbajok része a filmnek.  

A Mielőtt felkel a Nap - Mielőtt lemegy a Nap filmekhez,  de még az 1990-es évjáratú Szellemi barangoláshoz hasonló szellemi ingatlanokban dúskáló film igazán felemelte az ember lelkét, így koronavírus-karantén után.  Együttutazva ezekkel az üdítően tiszta gondolkodású  fiatalokkal a lenyűgözően szép tájakon - Németország után Belgiumon-Franciaország Loiare-ja mentén át, a Pireneusokon való átkelésig -, majd a spanyolországi- és  a portugál magánéleti szembesülések utáni szerelem beteljesüléséig, saját fiatalságunkat is újraértelmezhetjük ennek a filmnek a segítségével.

A családi átokminták megtörésével, az ilyen szellemiségű fiatalság kezében talán a világunk jó kezekbe kerülhet?!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése