MarIMozI-LIvaFIlm-kYVETítés

MarIMozI-LIvaFIlm-kYVETítés

2016. augusztus 31., szerda

A művészet templomai: BOSCH - A gyönyörök kertje

Nyolc éve a madridi Pradoban láttam az eredeti Bosch – A gyönyörök kertje c. festményt egy társasutazás alkalmával.


Már akkor megfogalmazódott bennem az a gondolat – fáradtan átrohanva a híres festmény előtt -, hogy milyen jó lenne, ha mindezt otthonról kényelmesen nézhetnénk, művészettörténészek magyarázatával.



Még a legnagyobb képernyőjű TV sem adhatja azt az élvezetet, amit az Uránia mozi hatalmas vásznára vetített, a Pannonia Enterteinment által két éve elindított ismeretterjesztő mozifilm-sorozat ezen darabja nyújtott.

Fent említett társasút alkalmával jártunk az El Escorial-i királyi kolostorban is, ahová készült ezt a triptichon II. Fülöp megrendelésére. Öröm volt újra látni ezeket a helyszíneket is.

Hieronymus Bosch halálának 500. évfordulója kapcsán világszerte mozivásznon mutatják be a festő leghíresebb művét feldolgozó spanyol ismeretterjesztő filmet.
A különös és bizarr alakokkal teli, álomszerű festményeiről ismert németalföldi festő, Hieronymus Bosch a művészettörténet talán legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett alakja. Alkotásain a szimbolikus alakok és tárgyak egy olyan összetett, eredeti és fantáziadús ikonográfia részeit képezik, amelynek értelmezését a mai napig homály fedi. Művészete, és vele az emberi bűnöket és gyengeségeket ostorozó, utánozhatatlan ábrázolásmódja hosszú évszázadokra a háttérbe szorult, később a 20. századi szürrealizmus kiemelkedő ösztönzője lett. Életéről nagyon keveset tudni, az egyetlen pontos dátum, amit ismerünk, a halálához kapcsolódik: 1516. augusztus 9-én temették el.



A Prado Múzeummal együttműködésben készült látványos dokumentumfilm a sorozat korábbi – a Vatikáni Múzeum és az Uffizi-képtár kincseit, vagy a milánói Leonardo-életműkiállítást bemutató – részeihez hasonlóan, „virtuális tárlatvezetés” keretében tárja a nézők elé műalkotást. A Bosch: A gyönyörök kertje modern filmes technikák segítségével mutatja meg ennek az ikonikus, ám egészében nézve már-már befogadhatatlanul részletgazdag festménynek minden centiméterét, miközben neves művészettörténészek, írók, filozófusok és művészek osztják meg gondolataikat erről a zavarba ejtő műről és nem kevésbé rejtélyes alkotójáról.

Ahogy Reindert Falkenburg Bosch-szakértő, a film ötletgazdája fogalmazott:

„A regények utolsó hasábjain a szerző általában fellebbenti a fátylat a titkokról. Ebben az esetben viszont az alkotó ahelyett, hogy rávezetne a megoldásra, még inkább bevonja a nézőt a saját misztikus világába és azt akarja, hogy maradjunk is ott, rejtélyek és kétségek között.”





Rajta kívül olyan közreműködök igyekeznek még feltárni a festmény személyes, történelmi és művészettörténeti vonatkozásait, mint Pilar Silva művészettörténész, a Bosch-kiállítás kurátora, Nils Büttner, a Stuttgarti Képzőművészeti Egyetem professzora és a Víziók és rémálmok című, Bosch munkásságát feldolgozó könyv szerzője, Salman Rushdie és Orhan Pamuk írók, Renée Fleming operacsillag, William Christie világhírű karmester és csembalóművész, de még két down-szindrómás művész is.



A film a festmény röntgen-elemzésének és restaurálásának bemutatásával bepillantást enged a Prado Múzeum kulisszái mögé is. A tüzetes vizsgálatok eredményeként számos eddig megválaszolatlan kérdésre fény derült a festmény 500 éve vita tárgyát képező keletkezésével és alkotójával kapcsolatban.

A filmből tudtam meg, hogy jónéhány későbbi művészt inspirált ez az alkotás (Dali szürrealizmusát, Gaudi meseszerű építményeit).

Ennek a festménynek új dimenziói nyíltak meg számomra is.

A végén az fogalmazódott meg bennem, hogy a művészetekkel kapcsolatos órákat – legyen az képző- és iparművészet, vagy zene – lehet, hogy mozikban kéne tartani, HD minőségben, térbeli hanghatásokkal?! Talán több információ épülne be a gyermekek tudásába. Hiszen az ismereteink 80%-ára a látásunkkal teszünk szert.


Kép nagyfelbontásban

Magyar feliratos előzetes:






A 90 perces ismeretterjesztő filmet szeptember 1-jétől, magyar felirattal láthatják a nézők. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén vetítik, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A sorozat facebookoldala

A sajtóvetítés elején további Pannonia Entertainment forgalmazású – még az idén bemutatásra kerülő – négy film előzetesét is láthattuk: Gagarin, Casablanca, Nézd, ki van itt, Jonas Kaufmann: An Evening with Puccini

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése