MarIMozI-LIvaFIlm-kYVETítés

MarIMozI-LIvaFIlm-kYVETítés

2017. május 9., kedd

Az "új-zélandi Úton", avagy a Vademberek hajszája

Olyan érzésünk van a film nézése közben, mintha egy folyamatosan nehezített pályájú "tinédzser realiti sót" látnánk.

Ricky Baker, az öntörvényű intézetis kölyök új nevelőszülőkhöz kerül Új-Zéland őserdejébe. A sokat próbált, kezelhetetlen fiút a szeretetteljes Bella néni fogadja be, akinek a férje, a Rickyjéhez hasonló családi hátterű, Hec bácsi. (Úgy tűnik Bella néninek a szerencsétlen sorsúak felkarolása a sorsa.) Bella néni rövidúton megtalálja a hangot tinédzser hősünkkel, s lesz hamarosan egy - a népszerű Tupac (rapsztár) nevét viselő -, saját kutyája is. De amilyen gyorsan jön a "jólét" Ricy életében, olyan gyorsan véget is ér Bella néni hirtelen halálával. Rickyt újra a rettegett gyermekvédelem felügyelete fenyegeti. 



Így a javítóintézet elől inkább a hegyekbe menekül, ahol Hec bácsi persze könnyedén rátalál. Közös menekülésüket balesetek, országos körözés, rablók, autós és helikopteres üldözés tarkítja ebben a frappáns poénokkal, gegekkel teletűzdelt kalandfilmben, melynek sorai között olvasva ott a komoly mondanivaló is. 


Abszurdfilmnek is nevezhetjük akár, a militáns attitűdű gyermekvédelmis nő karaktere és szélsőséges megnyilvánulásai okán, vagy amikor a "velejéig komisz" Ricky, a sok ordenáréság után, egyszer csak haikukban mondja el legbelsőbb érzelmeit, és ahogyan ezt az analfabéta Hec bácsi a végén eltanulja tőle, vagy ahogyan elmutogatja "activitisan" azt, hogy "Gyűrűk ura"..., az embernek csiklandósan jókedve lesz tőle.
Felnőttek viselkednek gyerekesen és Rickynek vannak felnőttes, s néha igen bölcs elszólásai.
Ez a film a felnőtté válás nehézségei mellett arra is jó illusztráció, hogy kik és hogyan segítenek át egy gyereket ezeken a nehézségeken. Mint ahogyan az életben, úgy ebben az un. "felnövéstörténetben" is, a látszólag rossz élethelyzetek, vagy emberek mutatják a kiutat és a megoldást a válságokból.



Magyar feliratos előzetes:


A forgatókönyv alapjául Barry Crump Új-Zélandban kultikus státuszú regénye, a Wild Pork and Watercress – vagy ahogy a rendező emlegeti az interjúkban, „az új-zélandi Úton” – szolgált, amit minden, identitását kereső új-zélandi tinédzser elolvas.

A film rendezője Taika Waititi a Thor: Ragnarök rendezőjeként Hollywoodba is berobbanni készülő új-zélandi függetlenfilmes.

A főbb szereplők: Hec - Sam Neill,  Ricky - Julian Dennison, Bella - Rima Te Wiata,  Andy  - Oscar Kightley, Hugh - Cohen Holloway, Psycho Sam - Rhys Darby
Ricky
Hac bácsi

A militáns attitűdű gyermekvédelmis...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése