MarIMozI-LIvaFIlm-kYVETítés

MarIMozI-LIvaFIlm-kYVETítés

2016. november 12., szombat

Még egy kis filmelmélkedés '56-ról és a gyerekszínészekről - Amerikai rapszódia



A nyár folyamán az '56-os események 60. évfordulója okán vetítette a köztévé ezt az én generációm számára igencsak felkavaró filmet. 




Még akkor felvettük a médiaboxra és a minap - nem lévén nézhető film a TV-ben - újra megnéztük. Most még talán nagyobb hatással volt ránk.





Amerikai rapszódia - magyarul beszélő, amerikai-magyar filmdráma (2001)Egy fiatal pár (Nastassja Kinski és Tony Goldwyn) megelégelve a Rákosi-rendszer embertelenségét, kockázatos vállalkozásra szánja el magát. Embercsempészt bérel, hogy juttassa át őket a szigorúan őrzött nyugati határon. A négytagú családból azonban csak hárman jutnak el az ígéret földjére. Alig néhányhónapos kislányukat nem merik magukkal vinni a kockázatos útra. A kicsi utánuk hozatala sajnos nem sikerül. A kislány egy csecsemőotthonban ragad, falusi nevelőszülőkhöz kerül, míg nővére és szülei Amerikában próbálnak új életet kezdeni, és megpróbálni a lehetetlent: kihozni a kis Zsuzsit a vasfüggöny mögül. (port.hu)

Ez az igaz történetet feldolgozó filmalkotás egy általam személyesen is megélt történelmi időszak drámájáról szól. Hasonló dilemmákkal küzdöttek a szüleim is az időtájt, amelyről írtam már korábban KIVÁNDORLÁS, KITÁNTORGÁS, DISSZIDÁLÁS – ÉS A HAZASZERETET címmel a Talitán.
"A nagymama még megélte az én születésemet  ’56 elején. Jött október 23-a, utána pedig november 4-e, és szüleim a disszidálás (akkor így hívták a kivándorlást) gondolatával feküdtek és keltek. Alig féléves voltam, amikor a földszinten lakó néni fogadott be bennünket a fürdőszobájába. Az Alkotás utcai lövöldözések miatt a szüleim nem mertek az 5. emeleten maradni. Végülis énmiattam nem mertek nekiindulni a novemberi határátlépésnek. (Jó néhány rokon ment el akkor, az ifjúság színe-java a szüleim korosztályából.)"

Most újranézve a filmet a gyerekszereplők hiteles játéka ragadott meg leginkább. A főszereplő kislányt, Zsuzsit 3 éves korában meg személyesítő Keresztúri Bori és a 15 éveset alakító - az akkor 17 éves - Scarlett Johansson (a Suttogóban még 3 évvel fiatalabb volt) alakítása nyűgözött le bennünket.

Honnan a tudás egy ilyen kicsi lány arcjátékában, gesztusaiban, érzéseinek kifejezésében? Hogy tudnak azonosulni egy általuk soha nem látott szereplő karakterével? Hogy akadnak rá ilyen szereplőkre a rendezők, producerek? A wikipédián találtam egy listát magyar gyerekszínészek neveivel és honlap-elérhetőségeikkel, Keresztúri Bori nem volt köztük, de még a filmismertető mellett, a port.hu-n sem találtam rá a nevére, csak filmvégi stáblistában. 

Az Amerikai rapszódiában szerepel egy már felnőtt színészként is hatalmas tragika, Czinkóczi Zsuzsa. Ő volt az, aki 8-9 évesen alakította Árvácskát 1976-ban, a Móricz Zsigmond novellát feldolgozó Ranódy László/Sára Sándor fémjelezte filmben.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése