MarIMozI-LIvaFIlm-kYVETítés

MarIMozI-LIvaFIlm-kYVETítés

2017. február 14., kedd

Két ember egy álomban?! - filmajánló Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című filmjéhez

Felkavaró film - Testről és Lélekről  - egy igencsak bizarr tér-időben, egy vágóhíd hétköznapjaiban.




Szereplői vágóhídi munkások, irodisták, egy autista minőségi ellenőrnő, és a cég vezetői (HR-es, gazdasági igazgató - aki mozgásában akadályozott).





Becsengetéstől kicsöngetésig folyik a műszak és a minőségi ellenőrzés is, megadott előírások szerint, minden maga naturális módján, vérrel, inakkal, csontokkal és hússal. Egy "feketén" végzett fedeztetés mellékzöngéje kapcsán még a rendőrség és egy pszichológusnő is megjelenik a történetben.

A minőségbiztosítás jegyében gépiesen, sterilen végzett munka közben találkozunk rendszerbeli és emberi gyengeségekkel is.

Két ember egy álomban?! – ez kavarja fel a hétköznapok állóvizét, és leszünk szemtanúi szorongásoknak, hazugságoknak, azok leleplezésének, bűnök elkövetésének, árulásnak, bocsánatkérésnek, megbocsátásnak és…




Gyönyörű természeti képek szarvasokkal; szelíd tekintetű marhák a steril karámban és a kalodában; ebédközben elhangzott pletykák és vallomások; pszichológiai tesztek megkérdőjelezhetetlensége?!; jellemtelenség-jellemesség-jellemfejlődés...


A való világ naturalisztikussága és a lélek apró rezdüléseinek végletei között jutunk el a végkifejletig, amely még az utolsó percekben is hoz fordulatokat, ahogy egy jól megírt forgatókönyvben kell.




A szereplő választás és a stáb kiváló volt. A filmes világ számára szinte ismeretlen arcokat láthatunk. 


Női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra, akinek ez az első film főszerepe. A férfi főszereplő pedig egy igazi felfedezés,  Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót, így meghatározó alakja a magyar kortárs irodalmi életnek. A filmben olyan kitűnő színészeket láthatunk még többek között, mint Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin. A film operatőre Herbai Máté (Nyomozó, Utolsó idők, Kút). A film az Inforg-M&M Film gyártásában készült, a producerek Mécs Mónika (Konyec, Kaméleon, Pánik, Születésnap, Csak a szél, Csicska), Muhi András (az Inforg Stúdió alapítója és vezetője, több mint 25 játékfilm (Rengeteg, Bab Aziz, The World is Big..., Womb, Csak a szél) és 100-nál több kisfilm producere valamint Mesterházy Ernő (Konyec, Liliomösvény).  
Enyedi Ildikó Balázs Béla díjas, Érdemes művész filmjeivel több, mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el, szerepelt Cannes-ban (Az én XX. századom, Arany Kamera a legjobb elsőfilmnek), Velencében (Bűvös Vadász, Tamás és Juli) Locarnoban (Simon mágus, a Zsűri különdíja) és más meghatározó fesztiválokon. Legutóbbi munkája az HBO-n nagy sikerrel játszott Terápia című sorozat volt, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett. 


A film bemutatója március 2-án lesz.

u.i.: 

A filmajánlóm után pár nappal kaptam hírt: 
Az idei Berlini Filmfesztivál egyetlen versenyben lévő magyar játékfilmje, a Testről és lélekről nyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét. Ilyen legutóbb 1975-ban volt, akkor Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje nyert.

A Testről és lélekről már a Berlinale díjátadó gálája előtt kapott díjakat, az ökumenikus zsűri, és a nemzetközi filmkritikusok szövetségének, a FIPRESCI-nek a díját. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése